e shtunë, 9 qershor 2007

ITÄ-EUROOPAN HOMOT

Puola


Varsovassa oli toukokuun 19. pnä 2007 pride-paraati (Parada Rownosci), joka meni edellisiin vuosiin nähden hyvin. Poliisit suojasivat ja kaupungin pormestari Hanna Gronkiewicz-Waltz ei reagoinut vaatimuksiin kieltää paraati. Paraatin teemana oli "Rakasta lähimmäistäsi". Paraatin jälkeen Puolan lapsivaltuutettu Eva Sowinska herätti kansainvälistä huomiota väittämällä Teletappien Tiivi-Taavia homoksi, koska sillä on käsilaukku. Samaa oli jo vuosia sitten ehdottanut amerikkalainen tv-saarnaaja Jerry Falwell. Häly maailmalla oli suuri ja muutoin harvoin julkisuudessa esiintyvä Sowinska joutui huomion kohteeksi. Hän sanoi tämän näkemyksensä perinteisen lasten päivän haastattelussa. Hän sanoi: "Minulla on epäilys, että teletapit propagoivat homoseksuaalisuuden puolesta". Asiantuntijaryhmä sain tehtäväkseen perehtyä Tiivi-Taaviin.

Eva Sowinska perui pian epäilyksensä, mutta ongelma on, että juuri hänen puolueensa piiristä kuuluu jatkuvasti homofobisia mielipiteitä. Puolue on "Puolalaisten perheiden liitto". Maaliskuussa saman puolueen opetusministeri Roman Giertych oli kertonut Euroopan unionin opetusministereille Heidelbergin kokouksessa jyrkät mielipiteensä homoista ja abortista. Pari viikkoa myöhemmin hänen ministeriönsä alkoi valmistella lakiesitystä homopropagandan kieltämiseksi kouluissa. Lakiehdotusta ei ole vielä esitelty, mutta se aiheuttaa huolta opettajien keskuudessa. Toukokuussa virkaatekevä työministeri Joanna Kluzik-Rostkowska puhui lakia vastaan, ja Roman Giertych vaati välittömästi hänen eroaan.

Puolalaisten perheiden liitto yritti estää tämänvuotisen pride-paraatin toukokuussa. Avoimessa kirjeessä puolueen nuorisoliitto vaati paraatin kieltämistä, koska se on "moraalinen vaara".
http://www.lpr.pl/?sr=!czytaj&id=5782&dz=kraj&x=6&pocz=0&gr=
Paraati oli kielletty jo vuosina 2004 ja 2005 ja tänä keväänä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta tuli päätös, jonka mukaan paraatikielto oli laiton. Pormestari ei lähtenyt kieltolinjalle. Pääministeri Kaczynski on yrittänyt erottaa pormestarin, mutta hänen tukenaan on katolis-konservatiivisen puolueen kanslaisfoorumi, joka toimii demokratian puolesta.

Tämän vuoden Varsovan pride-paraatin erikoisuutena oli laaja kotimainen tuki. Mukana olivat Puolan intellektuellit, jotka äkettäin päättivät lähteä mukaan, kun Puolassa alettiin touhuta aborttikieltoa. Mukana oli myös Puolan sosiaalidemokraattinen puolue.
Vastamielenosoituksista kuitenkin näkee, että vastustus on kovaa. Ja vastamielenosoittajat uhkaavat jatkuvasti väkivallalla. Pridessä marssi 4000 ihmistä, katolisten vastamielenososituksessa seuraavana päivänä 600.


Venäjä

Puola on paratiisi verrattuna Venäjään. Toukokuun lopussa monet Moskovan homomielenilmaukseen osallistuneet joutuivat väkivallan kohteiksi. Mukana oli ulkomaisia poliitikkoja ja tarkoituksena oli luovuttaa pormestari Luzkoville kirje, jossa anotaan pride-kiellon purkamista. Syntyi käsikähmä, jossa monia hakattiin ja poliisi pidätti loput gay-mielenosoittajat. Kimppuun kävivät oikeistorakdikaalit, kommunistiryhmät ja fanaattiset ortodoksikristityt. Poliisi puuttui huonosti näiden ryhmien väkivaltaiseen käytökseen.

Pride-tapahtumien jälkeen pormestari Luzkov ei valitellut pahoinpideltyjen puolesta. Jo tammikuussa hän oli sanonut, ettei prideä koskaan hänen aikanaan tuoda Moskovaan, koska se on saatanallinen juhla. Venäläis-ortodoksinen kirkko on seissyt lujana promestarin rinnalla.
Homojen huonoa kohtelua perustellaan niin, että se on tulossa länsituomisina ja valtaosa venäläisistä pitää homojen näkyvää esiintymistä vaarana moraalille. Putin ilmoitti aiemmin keväällä, että kyseessä on väestöllinen ongelma. Toukokuussa pride-järjestäjät anoivat pääsyä Kremlin vieressä olevaan pieneen puistoon, mutta Putinin toimisto kielsi siellä kaiken kokoontumisen.

Venäjällä homofobia on laajaa. Monet järjestöt, mm. vanhempien järjestöt, isänmaalliset poliittiset järjestöt ja jopa ihmisoikeusjärjestöt ovat homojen esiintymisiä vastaan. Jopa 20-miljoonainen muslimiväestö käy nyt yhtä jälkaa Moskovan johdon kanssa. Näkemykset homoista ovat yhteisiä, vaikka Tsetseniassa on koettu kovia kohtaloita.

-----------------------

Eilen yksi pride-järjestäjistä tuomittiin Moskovassa sakkorangaistukseen poliisin käskyjen noudattamatta jättämisestä ja liikenteen haittaamisesta. Muut pride-järjestäjät ovat saaneet tuomionsa tänään. Vielä ei ole tullut tietoa tuomioista.

Nuk ka komente: