e diel, 10 qershor 2007

Itäisen Euroopan homoviha, osa 2

Pietarin pride, jota ei tullut


Pietaria kutsutaan myös Pohjolan Venetsiaksi. Pride-paraateja kaupungissa ei ole vielä koskaan järjestetty. Monet hieraisivat silmiään luettuaan huhtikuussa, että tuntematon ryhmä aikoo järjestää Pietarin pääkadulla pride-mielenosoituksen toukokuun 26. pnä.
Asia tuli nopeasti GLBT-aktivistien tietoon, mutta siinä valossa, että kyseessä on provokaatio. Se johtaisi mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien yhteenottoon. Priden vastaiset piirit käyttivät heti tilaisuuden hyväkseen. Ja priden järjestäjätaho ei tullut esiin eikä mitään ohjelmaa tai muuta konkreettista julkaistu.

17 poliittista, uskonnollista ja kulttuurista järjestöä lyöttäytyi yhteen ja tehtiin yhteinen julistus Pietarin kaupungin puolesta, homoparaatia vastaan. Julistuksessa sanottiin, että jo pelkkä aikomus homoparaatista on loukkaus miljoonien pietarilaisten pyhiä tunteita kohtaan. Se loukkaa enemmistön tunteita. Julistuksessa varoitettiin, että tilanne tulee kärjistymään, jos marssi pidetään. Marssissa on kyse paheiden julistamisesta ja turmelluksesta.
Pietarin GLBT-verkosto ilmoitti kuvernöörille, ettei se osallistu marssille, vaikka sellainen sallittaisiin. Mitään marssia ei ollut toukokuun 26. päivänä. Mahdollinen provokaatio oli epäonnistunut. Mutta tapahtumasta ilmenee, miten kaukana kansalaisten yhdenvertaisuus vielä on.

Pietarin ortodoksiset piirit lietsovat homototalitarismin uhkaa. Varoitetaan myös homomanifestaatioista heinäkuun 6. pnä, kun Elton John konsertoi talvipalatsin edessä. Häntä kutsutaan tunnetuksi sodomistiksi ja homoliikkeen pääaktivistiksi.


Riian pride, joka onnistui

Latvialaiset puhuvat edelleen omaleimaisesta kulttuuristaan, joka on säilynyt, vaikka Neuvostoliiton aika on jo kaukana takana päin. Maassa vallitsee irrationaalinen homohysteria, jota tukevat poliittiset ja kirkolliset piirit. Kardinaali Janis Pujats varoitti toukokuun alussa, että seksuaaliasioissa Latvia on liukumassa syrjäraiteelle. Hän kutsui riikalaisia pride-päivänä laajaan vastamielenilmaukseen. "Kristillisen kansakunnan pelastajat" järjestivät toukokuun 31. päivänä raatihuoneen torilla mielenosoituksen homoseksuaalisuutta vastaan. Noin 100 mielenosoittajaa lauloi, puhui ja rukoili. Puheissa varoitettiin, että kansakunnat, jotka unohtavat raamatun sanoman, ovat heikkoja. Latvian on oltava mallimaa muille. Homokulttuuri johtaa kansakunnan kuolemaan.

Vastalauseista huolimatta Riian pride pidettiin. Vastamielenosoitus osoittautui paljon vähäisemmäksi kuin oli odotettu.

Nuk ka komente: